Povestea casei Ichim
Se spune ca fiecare casa isi are o povestea ei pe care cei care ii trec pragul o afla doar daca isi doresc acest lucru.
Inainte de a fi o constructie in inima Deltei Dunarii, Casa Ichim a fost visul si dorinta unui inginer electronist, cunoscut inventator din Braila, pe nume Stefan Ichim. Acesta a fost prima data la Sfantu Gheorghe, in noiembrie 2002, la invitatia unui fost coleg de liceu. Cand s-a intors de acolo mi-a spus: „Nevasta, intr-o luna de zile ne luam casa la Sfantu Gheorghe, in Delta!”
La o saptamana dupa aceea, am mers si eu, pentru prima data, la Sfantu Gheorghe si, dupa ce am vazut satul si am facut o plimbare cu barca pe canale, am simtit la fel, ca trebuie sa ne luam casa acolo.
Luna urmatoare, in decembrie 2002, am cumparat, in Sfantu Gheorghe, o casa (cea veche) cu mult teren in jurul ei.
Prin anul 2005, casa veche a fost inscrisa gratuit intr-un ghid turistic international editat de o fundatie olandeza, sub denumirea de „Pensiunea Stefan Ichim” ca fiind casa traditionala, cu 3 camere, cu toaleta si dus ecologic (adica in curte!). In anii urmatori ne-au contactat mai multi straini, telefonic sau pe email si, chiar daca nu le-am putut oferi gazduire pentru ca nu aveam confortul pe care il doreau, am comunicat cu ei si i-am convins sa vina la Sfantu Gheorghe, recomandandu-le alte locatii din sat de care au fost multumiti (atunci erau mult mai putine pensiuni decat acum).
Ne-au impresionat atat de mult locurile si oamenii din Sfantu Gheorghe incat, in anul 2006, ne-am hotarat sa construim o casa noua pe terenul generos pe care il aveam si Stefan a insistat ca aceasta sa aiba confortul cerut de straini (fiecare camera sa aiba baie proprie, cu apa calda non-stop ).
Asa a inceput povestea casei noi, actuala Casa Ichim.
Stefan a facut intai o schita a casei noi care urma sa fie in forma de „L” si sa aiba 3 corpuri : corpul C1 (latura lunga, perpendiculara pe strada, cu 6 camere), corpul C2 (coltul, cu livingul si bucataria), corpul C3 (latura scurta, paralela cu strada, cu 4 camere). Pe schita, in curte, mai era trecuta si o terasa acoperita. Stefan a proiectat casa noua dupa specificul satului, preluand modelul de la casa veche, cu prispa (nu cu cerdac), cu usile si geamurile din lemn.
Am estimat ca eforturile financiare vor fi mai mari decat posibilitatile noastre si am hotarat sa facem doar corpurile C1 si C2 (cele care exista in prezent si constituie Casa Ichim) urmand ca ulterior, peste niste ani, sa facem si corpul C3 (in prezent, acesta este, in continuare, doar pe hartie, in schita initiala!)
Stefan a facut proiectul de executie pentru corpurile C1 si C2, apoi a facut o macheta, iar apoi s-a inceput realizarea ei. Am aflat de la oamenii din sat ca este greu sa construiesti ceva in Sfantu Gheorghe pentru ca totul, absolut totul, se aduce pe apa cu gabara, cu vaporul sau barca. Ne-am convins repede de acest lucru.
Pentru transportul materialelor de constructie (nisip, agregate, lemn, piatra) am facut mai multe drumuri cu gabara pe Dunare, de la Tulcea si de la Murighiol la Sfantu Gheorghe. Manipularea materialelor (incarcarea-descarcarea, in-din, masina-gabara-tractor cu remorca) a fost foarte dificila, cu multa munca manuala si, evident, cu cheltuieli aditionale transportului propriu-zis.
In primii 3 ani s-a construit fundatia casei, peretii de lemn, prispa, acoperisul de stuf, instalatiile interioare, fosa septica. A urmat apoi gardul din lemn la strada si gardurile din stuf cu vecinii, mobilierul din lemn masiv si OSB lacuit, proiectat tot de Stefan, pentru camere si pentru living. Stefan a fost prezent la Sfantu in toate fazele de lucru! Dar cel mai mult suflet a pus Stefan in vitralii. El a proiectat si a pictat 11 vitralii dintre care 5 (cele mai mari) sunt in living, iar 6 sunt in camere (cate unul in fiecare camera). Din cei 7 ani cat a durat constructia casei, 2 ani au fost pentru pictarea vitraliilor!
Tablourile cu flori din camere (6) au fost pictate de fratele meu, Nicolae Beleanu, artist plastic roman nascut la Medias, in judetul Sibiu, stabilit de mai multi ani in Germania. Tot el a proiectat si a executat varful casei (pelicanul cu pestele), firma de la poarta (cu lebada) si decoratiunea cu pestii in navod din living.
Stefan spunea despre casa noua ca ar vrea sa devina o pensiune renumita si ca i s-ar potrivi numele de „Raza Farului” pentru ca noaptea, din curte, stand cu fata la casa noua, se vede fascinant, pe deasupra acoperisului casei noi, raza farului din apropiere…
In data de 2 septembrie 2013, la Sfantu Gheorghe, la doua zile de la inaugurarea casei noi, Stefan Ichim s-a stins fulgerator din viata, la varsta de 60 de ani…
In ultimii ani de viata, dorinta lui permanenta a fost sa convinga cat mai multi oameni, cunoscuti si necunoscuti, sa vina la Sfantu Gheorghe si in Delta Dunarii. Eu fac tot posibilul sa ii indeplinesc aceasta dorinta si, in memoria lui, sa promovez Casa Ichim, Sfantu Gheorghe si Delta Dunarii!
Imi place sa cred ca, mai mult decat alte case sau pensiuni turistice, CASA ICHIM este o casa de suflet, care se doreste a fi o gazda primitoare pentru toti cei care ii trec pragul si mai ales, pentru iubitorii de frumos.
Ea reprezinta invitatia pe care o adresez celor care intentioneaza sa viziteze Delta Dunarii, dar in primul rand celor care nu au mai fost niciodata in Delta si care au unele temeri, aducandu-le un singur argument: daca noi am avut curajul sa construim o casa la Sfantu Gheorghe, in Delta, atunci ei de ce nu ar avea curajul sa vina macar sa o viziteze si sa admire toate frumusetile din zona?
Le transmit pe aceasta cale ca sunt bineveniti oricand la CASA ICHIM din Sfantu Gheorghe!
Adriana ICHIM
21.05.2015