Povestea casei Ichim

Se spune ca fiecare casa isi are o povestea ei pe care cei care ii trec pragul o afla doar daca isi doresc acest lucru.

Inainte de a fi o constructie in inima Deltei Dunarii, Casa Ichim a fost visul si dorinta unui inginer electronist, cunoscut inventator din Braila, pe nume Stefan Ichim. Acesta a fost prima data la Sfantu Gheorghe, in noiembrie 2002, la invitatia unui fost coleg de liceu. Cand s-a intors de acolo mi-a spus: „Nevasta, intr-o luna de zile ne luam casa la Sfantu Gheorghe, in Delta!”

La o saptamana dupa aceea, am mers si eu, pentru prima data, la Sfantu Gheorghe si, dupa ce am vazut satul si am facut o plimbare cu barca pe canale, am simtit la fel, ca trebuie sa ne luam casa acolo.

Luna urmatoare, in decembrie 2002, am cumparat, in Sfantu Gheorghe, o casa (cea veche) cu mult teren in jurul ei.

Prin anul 2005, casa veche a fost inscrisa gratuit intr-un ghid turistic international editat de o fundatie olandeza, sub denumirea de „Pensiunea Stefan Ichim” ca fiind casa traditionala, cu 3 camere, cu toaleta si dus ecologic (adica in curte!). In anii urmatori ne-au contactat mai multi straini, telefonic sau pe email si, chiar daca nu le-am putut oferi gazduire pentru ca nu aveam confortul pe care il doreau, am comunicat cu ei si i-am convins sa vina la Sfantu Gheorghe, recomandandu-le alte locatii din sat de care au fost multumiti (atunci erau mult mai putine pensiuni decat acum).

Ne-au impresionat atat de mult locurile si oamenii din Sfantu Gheorghe incat, in anul 2006, ne-am hotarat sa construim o casa noua pe terenul generos pe care il aveam si Stefan a insistat ca aceasta sa aiba confortul cerut de straini (fiecare camera sa aiba baie proprie, cu apa calda non-stop ).

Asa a inceput povestea casei noi, actuala Casa Ichim.

Stefan a facut intai o schita a casei noi care urma sa fie in forma de „L” si sa aiba 3 corpuri : corpul C1 (latura lunga, perpendiculara pe strada, cu 6 camere), corpul C2 (coltul, cu livingul si bucataria), corpul C3 (latura scurta, paralela cu strada, cu 4 camere). Pe schita, in curte, mai era trecuta si o terasa acoperita. Stefan a proiectat casa noua dupa specificul satului, preluand modelul de la casa veche, cu prispa (nu cu cerdac), cu usile si geamurile din lemn.

Schita-initiala-Casa-Ichim2

Am estimat ca eforturile financiare vor fi mai mari decat posibilitatile noastre si am hotarat sa facem doar corpurile C1 si C2 (cele care exista in prezent si constituie Casa Ichim) urmand ca ulterior, peste niste ani, sa facem si corpul C3 (in prezent, acesta este, in continuare, doar pe hartie, in schita initiala!)

Stefan a facut proiectul de executie pentru corpurile C1 si C2, apoi a facut o macheta, iar apoi s-a inceput realizarea ei. Am aflat de la oamenii din sat ca este greu sa construiesti ceva in Sfantu Gheorghe pentru ca totul, absolut totul, se aduce pe apa cu gabara, cu vaporul sau barca. Ne-am convins repede de acest lucru.

Pentru transportul materialelor de constructie (nisip, agregate, lemn, piatra) am facut mai multe drumuri cu gabara pe Dunare, de la Tulcea si de la Murighiol la Sfantu Gheorghe. Manipularea materialelor (incarcarea-descarcarea, in-din, masina-gabara-tractor cu remorca) a fost foarte dificila, cu multa munca manuala si, evident, cu cheltuieli aditionale transportului propriu-zis.

In primii 3 ani s-a construit fundatia casei, peretii de lemn, prispa, acoperisul de stuf, instalatiile interioare, fosa septica. A urmat apoi gardul din lemn la strada si gardurile din stuf cu vecinii, mobilierul din lemn masiv si OSB lacuit, proiectat tot de Stefan, pentru camere si pentru living. Stefan a fost prezent la Sfantu in toate fazele de lucru! Dar cel mai mult suflet a pus Stefan in vitralii. El a proiectat si a pictat 11 vitralii dintre care 5 (cele mai mari) sunt in living, iar 6 sunt in camere (cate unul in fiecare camera). Din cei 7 ani cat a durat constructia casei, 2 ani au fost pentru pictarea vitraliilor!

Tablourile cu flori din camere (6) au fost pictate de fratele meu, Nicolae Beleanu, artist plastic roman nascut la Medias, in judetul Sibiu, stabilit de mai multi ani in Germania. Tot el a proiectat si a executat varful casei (pelicanul cu pestele), firma de la poarta (cu lebada) si decoratiunea cu pestii in navod din living.

Stefan spunea despre casa noua ca ar vrea sa devina o pensiune renumita si ca i s-ar potrivi numele de „Raza Farului” pentru ca noaptea, din curte, stand cu fata la casa noua, se vede fascinant, pe deasupra acoperisului casei noi, raza farului din apropiere…

In data de 2 septembrie 2013, la Sfantu Gheorghe, la doua zile de la inaugurarea casei noi, Stefan Ichim s-a stins fulgerator din viata, la varsta de 60 de ani…

In ultimii ani de viata, dorinta lui permanenta a fost sa convinga cat mai multi oameni, cunoscuti si necunoscuti, sa vina la Sfantu Gheorghe si in Delta Dunarii. Eu fac tot posibilul sa ii indeplinesc aceasta dorinta si, in memoria lui, sa promovez Casa Ichim, Sfantu Gheorghe si Delta Dunarii!

Imi place sa cred ca, mai mult decat alte case sau pensiuni turistice, CASA ICHIM este o casa de suflet, care se doreste a fi o gazda primitoare pentru toti cei care ii trec pragul si mai ales, pentru iubitorii de frumos.

Ea reprezinta invitatia pe care o adresez celor care intentioneaza sa viziteze Delta Dunarii, dar in primul rand celor care nu au mai fost niciodata in Delta si care au unele temeri, aducandu-le un singur argument: daca noi am avut curajul sa construim o casa la Sfantu Gheorghe, in Delta, atunci ei de ce nu ar avea curajul sa vina macar sa o viziteze si sa admire toate frumusetile din zona?

Le transmit pe aceasta cale ca sunt bineveniti oricand la CASA ICHIM din Sfantu Gheorghe!

Adriana ICHIM                          

21.05.2015                          

Vitraliile de la Casa Ichim

  • slide-0
  • slide-1
  • slide-1
  • slide-1
  • slide-1
  • slide-1
  • slide-1

De cand a inceput proiectarea casei noi de la Sfantu Gheorghe, Stefan Ichim a avut in vedere ca pe peretele din spatele casei noi, spre regretatul vecin Radu Anton Roman (renumitul iubitor al bucatariei romanesti, proprietarul casei albastre de langa noi), sa faca ferestre pictate dupa tehnica vitraliilor astfel incat musafirii vecinului aflati pe terasa casei albastre sa nu vada un perete opac ci un perete cu picturi.

Stefan a conceput intai pe hartie modelele de vitralii, apoi le-a transpus in desene de executie la scara, la dimensiunile adecvate, respectiv: 5 vitralii mai mari, pentru living si alte 6 vitralii mai mici, pentru camere, dupa care a realizat pictarea lor efectiva.

Pentru aproape doi ani, sufrageria apartamentului nostru de bloc de la Braila a fost atelierul de pictura in care Stefan a pictat manual vitraliile pentru casa noua de la Sfantu Gheorghe, zi de zi, dupa orele de program precum si in zilele nelucratoare.

Putini sunt cei care au stiut ca Stefan Ichim avea un talent deosebit la desen si la pictura precum si un simt practic, experimental si inovativ iesit din comun, calitati atestate in timp (in scoala primara, gimnaziala, in liceu, in facultate si in firmele in care a lucrat) prin diferite premii pentru pictura dar mai ales pentru inventica (a avut 26 inventii brevetate in domeniul electronicii industriale!).

Stefan a lucrat cu pasiune la vitralii si a recunoscut cu diverse ocazii ca doreste sa compenseze acum, la maturitate, alegerea pe care o facuse in tinerete, in urma cu multi ani, cand, fiind in cumpana sa aleaga intre a da admiterea la Institutul de Arte Plastice Bucuresti (pentru ca avusese multe premii la concursurile scolare de desen si pictura) sau la Facultatea de Electronica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti (pentru ca a fost olimpic la matematica in liceu), a fost constrans de parinti sa opteze pentru Electronica. Argumentul parintilor a fost unul cat se poate de convingator (!?) : un unchi al lui Stefan, mare pictor al vremii, ajunsese muritor de foame pentru ca arta nu oferea sursa de venit necesara unui trai decent...

Stefan a pictat cele 11 vitralii cu vopsele speciale (peste 40 nuante de culori diferite), pe policarbonat transparent si nu pe geam de sticla pentru ca a existat temerea permanenta ca vitraliile pe sticla se pot sparge pe parcursul transportului cu masina, gabara, tractorul, de la Braila la Sfantu Gheorghe sau in timpul operatiilor de manipulare a lor (incarcare-descarcare).

Vitraliile sunt expresia fortei de creatie a lui Stefan.

Vitraliul central din living este o alegorie pe care Stefan o considera reprezentativa pentru zona Sfantu Gheorghe-Delta: sus, in cer, este Sfantu Gheorghe omorand balaurul, pe pamant se afla biserica din sat si farul, in apa Dunarii sunt pelicani si pesti de apa dulce (somn, crap) ,iar in Marea Neagra sunt sturioni (pastruga, nisetru). Ce poate fi mai reprezentativ pentru Sfantu-Gheorghe?

Celelalte vitralii din living surprind alte aspecte din traditiile zonei, trecute prin trairea artistului Stefan Ichim: • multe pasari care zboara de mii de ani, inspre si dinspre tinuturi mai calde, dar poposind de fiecare data si in batrana Delta a Dunarii, printre trestii si stuf; • un ceaun cu bors pescaresc, cu peste si apa de Dunare, pus la un foc molcom, cu natura salbatica imprejur; • doi pescari pe o prispa traditionala, recoltand icrele negre de la un sturion, bogatia Deltei de altadata, asistati de un caine al casei (Stefan l-a imortalizat pe Bila, cainele care a fost prezent la toate etapele de constructie a casei noi); • o dansatoare in costum traditional ucraineean (din comunitatea de haholi care e majoritara in Sfantu Gheorghe) a carei indarjire de pe chip nu este intamplatoare, intr-un mediu arid si trasaturile oamenilor sunt dure, chiar si atunci cand acestia se bucura.

Pentru cele 6 vitralii din camere, Stefan a avut grija deosebita pentru fiecare detaliu de contur si culoare, centimetru cu centimetru.

Vitraliile din camere au cate un „personaj” central, care le-ar putea da si o denumire (asa cum vorbea Stefan despre ele), dar au si multe alte planuri secundare care merita observate atent pentru a descoperi cate ceva aparte (o broscuta, o libelula, un pestisor, un nufar,etc.).

Vitraliile din camere s-ar putea numi : „Ratoiul”, „Batlanul”, „Sirena”, „Fata la scaldat ”, „Pelicanul”, „Delfinii”. Dintre acestea, cel mai greu de realizat i s-a parut lui Stefan a fi „Pelicanul” la care a muncit mult mai mult decat la celelalte vitralii pentru a reusi sa redea anvergura aripilor desfacute ale pelicanului si nuantele de gri-crem ale penajului.

Cele 11 vitralii pictate manual de Stefan Ichim ar putea constitui o mica galerie de arta. Au fost oameni care, atunci cand au trecut pragul livingului Casei Ichim din Sfantu Gheorghe au recunoscut ca, privind vitraliile, au simtit o emotie puternica si li s-a taiat respiratia! Aceasta recunoastere poate fi o forma de multumire si de respect pentru ceea ce s-a straduit sa lase in urma sa un artist brailean necunoscut, plecat prea devreme dintre cei vii...

Vitraliile pictate de Stefan Ichim ar putea constitui, ele in sine, un argument in plus pentru a vizita Casa Ichim din Sfantu Gheorghe, unde sunteti oricand bineveniti!

Adriana ICHIM                          

21.05.2015                          

Contact


Telefon: +4 0745 600 650
Email: adriana.ichim@gmail.com
Adresă: Sfântu Gheorghe, jud. Tulcea,
str. a XIII-a nr. 8